Főzetőknek: Néhány jó tanács
1.Penészes, rohadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk,mert a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Ez a hiba utólag már nem javítható!
2.Kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, mert ebből csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka nyerhető .
3.A cefrézendő gyümölcsöt mossuk meg, mert a felületén lévő baktériumok hibás erjedést okoznak, a növényvédőszer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését.
4.Különösen fontos a földről felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható!
5. Kajszi-,őszibarack és szilva magját távolítsuk el, mert ezek magbeléből erjedés közben mérgező cián-hidrogén szabadul fel. A ciános pálinka fogyasztása életveszélyes!
6. A cefre tároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy növényvédő-,vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője ne vállalja.
7. A cefrét minden esetben oltsuk be sütőélesztővel. 100 liter cefréhez 20-50g élesztőt 2-3 liter langyos vízben iszapoljuk el és keverés közben öntsük a cefréhez .Ily módon tiszta és gyors erjedés érhető el.
8. Az erjedés ideje alatt a cefrét fertőzéstől, levegőtől védeni kell. E célra kiválóan alkalmas a cefre felszínére borított műanyag fólia.
9.Erjedés közben figyeljük a cefre hőmérsékletét. Legjobb eredmény 20-26 c hőmérsékleten vezetett erjesztéssel érhető el. Túlmelegedés esetén a tároló edény hidegvízes permetezéssel hűthető.
10. A főerjedés közben a cefre felszínén laza szerkezetű „ bunda „ képződik, melyben a fertőzést okozó baktériumok könnyen megtelepednek. Ezt elkerülhetjük, ha a „bundát”
naponta többször visszanyomjuk a folyadék felszíne alá. Ezt a műveletet akkor is célszerű elvégezni, ha a cefrét fóliával borítottuk be.
11. Az erjedés befejezését, vagyis a cefre leerjedését a következő jelenségekről ismerhetjük fel: megszűnik a cefre mozgása, és a gázképződés, csökken a cefre hőmérséklete, a cefrében már alkoholos íz érezhető.
12. A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertőződik, alkoholtartalma pedig párolgás következtében csökken. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielőbbi lefőzéséről, vagy légmentes takarásáról.
13. A pálinkát mindig gondosan tisztított , szagmentes edénybe töltsük.
Gyümölcspálinka, borpárlat előállítás kihozatali arányszámai
100kg alapanyagból (100 liter szőlőborból) legfeljebb az alábbi mennyiségben állítható elő gyümölcspálinka, borpárlat
Alapanyag
megnevezése |
Gyümölcspálinka,
borpárlat
(hektóliterfok) |
50 fokos pálinka
liter |
Cseresznye |
4,0 hlf |
8 liter |
Meggy |
5,0 hlf |
10 liter |
Sárgabarack |
6,0 hlf |
12 liter |
Szilva |
7,0 hlf |
14 liter |
Körte |
4,5 hlf |
9 liter |
Alma |
5,0 hlf |
10 liter |
Őszibarack |
4,0 hlf |
8 liter |
Vegyes |
6,0 hlf |
12 liter |
Birs |
4,5 hlf |
9 liter |
Bodza |
3,0 hlf |
6 liter |
Erdei gyümölcs |
3,0 hlf |
6 liter |
Szőlőtörköly |
6,0 hlf |
12 liter |
Aszutörköly |
6,0 hlf |
12 liter |
Borseprő |
8,0 hlf |
16 liter |
Szőlőbor |
9,0 hlf |
18 liter |
Két recept amit otthon is elkészíthetnek saját főzésű pálinkából
Tej likőr
1liter házi tej
1kg cukor
1db egész citrom mosva karikázva
1 rúd vanília , felhasítva
2liter pálinka törköly vagy íztelen gyümölcs
Ezeket a hozzávalókat egy nagy befőttesüvegbe tenni, amit folpakkal lekötni, vagy tetővel lezárni.
Három hétig néha megkeverni, utána két hónapig érlelni , majd leszűrni, mint a túrót tüllzacskóban .Az így kapott italt ,tölcsérbe tett filter papíron keresztül kell beletölteni üvegekbe.
Rögtön iható, de ha érik finomabb.
Dió likőr
12-15 szem zölddió, kb. június közepéig
2x80dkg cukor
2x2dl víz
2x1db mosott citrom szeletelve
pár szem szegfűszeg, fahéj
A diót laskára vágjuk és egy kb. 5 l-es üvegbe tesszük, a cukrot kicsit megpirítjuk (karamelizáljuk) és 2dl vízzel felöntve a dióra öntjük +1citrom + fűszerek + kb.2,5l pálinka.
Ezt kb.két hónapig kevergetve érlelgetjük (lefedett üvegben) utána leszűrjük és a fent maradt dióra újra teszünk cukrot ,vizet ,citromot és fűszereket ,meg pálinkát. Ezt is két hónapig érleljük (lefedett üvegben) néha megkeverjük. A végén a két lét összeöntjük és üvegekbe szűrjük.
Rögtön iható ,de ha érik finomabb.