Főzetőknek: Néhány jó tanács

1.Penészes, rohadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk,mert a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Ez a hiba utólag már nem javítható!

2.Kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, mert ebből csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka nyerhető .

3.A cefrézendő gyümölcsöt mossuk meg, mert a felületén lévő baktériumok hibás erjedést okoznak, a növényvédőszer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését.

4.Különösen fontos a földről felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható!

5. Kajszi-,őszibarack és szilva magját távolítsuk el, mert ezek magbeléből erjedés közben mérgező cián-hidrogén szabadul fel. A ciános pálinka fogyasztása életveszélyes!

6. A cefre tároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy növényvédő-,vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője ne vállalja.

7. A cefrét minden esetben oltsuk be sütőélesztővel. 100 liter cefréhez 20-50g élesztőt 2-3 liter langyos vízben iszapoljuk el és keverés közben öntsük a cefréhez .Ily módon tiszta és gyors erjedés érhető el.

8. Az erjedés ideje alatt a cefrét fertőzéstől, levegőtől védeni kell. E célra kiválóan alkalmas a cefre felszínére borított műanyag fólia.

9.Erjedés közben figyeljük a cefre hőmérsékletét. Legjobb eredmény 20-26 c hőmérsékleten vezetett erjesztéssel érhető el. Túlmelegedés esetén a tároló edény hidegvízes permetezéssel hűthető.

10. A főerjedés közben a cefre felszínén laza szerkezetű „ bunda „ képződik, melyben a fertőzést okozó baktériumok könnyen megtelepednek. Ezt elkerülhetjük, ha a „bundát”

naponta többször visszanyomjuk a folyadék felszíne alá. Ezt a műveletet akkor is célszerű elvégezni, ha a cefrét fóliával borítottuk be.

11. Az erjedés befejezését, vagyis a cefre leerjedését a következő jelenségekről ismerhetjük fel: megszűnik a cefre mozgása, és a gázképződés, csökken a cefre hőmérséklete, a cefrében már alkoholos íz érezhető.

12. A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertőződik, alkoholtartalma pedig  párolgás következtében csökken. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielőbbi lefőzéséről, vagy légmentes takarásáról.

13. A pálinkát mindig gondosan tisztított , szagmentes edénybe töltsük.

Gyümölcspálinka, borpárlat előállítás kihozatali arányszámai

100kg alapanyagból (100 liter szőlőborból) legfeljebb az alábbi mennyiségben állítható elő gyümölcspálinka, borpárlat

Alapanyag
megnevezése

Gyümölcspálinka,
borpárlat
(hektóliterfok)

50 fokos pálinka
liter

Cseresznye

4,0 hlf

  8 liter

Meggy

5,0 hlf

10 liter

Sárgabarack

6,0 hlf

12 liter

Szilva

7,0 hlf

14 liter

Körte

4,5 hlf

  9 liter

Alma

5,0 hlf

10 liter

Őszibarack

4,0 hlf

  8 liter

Vegyes

6,0 hlf

12 liter

Birs

4,5 hlf

  9 liter

Bodza

3,0 hlf

  6 liter

Erdei gyümölcs

3,0 hlf

  6 liter

Szőlőtörköly

6,0 hlf

12 liter

Aszutörköly

6,0 hlf

12 liter

Borseprő

8,0 hlf

16 liter

Szőlőbor

9,0 hlf

18 liter


Két recept amit otthon is elkészíthetnek saját főzésű pálinkából

Tej likőr

1liter házi tej
1kg cukor
1db egész citrom mosva karikázva
1 rúd vanília , felhasítva
2liter pálinka törköly vagy íztelen gyümölcs
Ezeket a hozzávalókat egy nagy befőttesüvegbe tenni, amit folpakkal lekötni, vagy tetővel lezárni.
Három hétig néha megkeverni, utána két hónapig érlelni , majd leszűrni, mint a túrót tüllzacskóban .Az így kapott italt ,tölcsérbe tett filter papíron keresztül kell beletölteni üvegekbe. 
Rögtön iható, de ha érik finomabb.

Dió likőr

12-15 szem zölddió, kb. június közepéig
 2x80dkg cukor
2x2dl víz
2x1db mosott citrom szeletelve
pár szem szegfűszeg, fahéj
A diót laskára vágjuk és egy kb. 5 l-es üvegbe tesszük, a cukrot kicsit megpirítjuk (karamelizáljuk) és 2dl vízzel felöntve a dióra öntjük +1citrom + fűszerek + kb.2,5l pálinka.
Ezt kb.két hónapig kevergetve érlelgetjük (lefedett üvegben) utána leszűrjük és a fent maradt dióra újra teszünk cukrot ,vizet ,citromot és fűszereket ,meg pálinkát. Ezt is két hónapig érleljük (lefedett üvegben) néha megkeverjük. A végén a két lét összeöntjük és üvegekbe szűrjük.  
Rögtön iható ,de ha érik finomabb.